IKCRO-nieuws

Nirov-flitsdebat over de woningmarkt: Overheid moet regie woningmarkt loslaten De regelgeving in Nederland is zo ingewikkeld geworden dat het haast onmogelijk is om nieuwe woningen te realiseren. Dat stelde Rudy Stroink, directeur van TCN Property Projects, tijdens het zogenaamde flitsdebat ‘Op zoek naar ruimte om te wonen’ dat het Nederlands Instituut voor Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting (Nirov) afgelopen woensdag 18 juni organiseerde. ‘Honderdduizenden woningen bouwen kan, we hebben de kranen, de mensen, maar het moet allemaal door zo’n klein gaatje van de overheid die alles wil controleren. Dat moet je los laten.’
Lees verder...

PvdA: 'Bouwen, niet liberaliseren'
Tweede Kamerlid Staf Depla schrijft in De Volkskrant van 3 juni dat bouwen dé kuur is om de woningmarkt te genezen. Maar dan moet ook de subsidie op huren en kopen eerlijker worden. De scheefwoners moeten met rust gelaten worden. Zij dragen bij aan een gemengde wijk.
Lees verder...

D66: 'Kabinet, breek de woningmarkt open'
D66-Kamerlid Boris van der Ham wil dat de woningmarkt wordt hervormd. Een studie van het Centraal Planbureau (CPB) concludeert dat jongeren het slachtoffer zijn van de stilstand op de woningmarkt. Het kabinet heeft afgesproken de problemen op de woningmarkt vier jaar lang niet aan te pakken. Van der Ham vindt dit een rem op de ontwikkeling van jongeren (persbericht D66, 26 mei 2008)
Lees verder...

'Kabinet moet zorgen dat er iets te kiezen valt op de woningmarkt'
"Doe iets!", roept directeur Fred Schoorl van het Nirov, de toonaangevende denktank voor ruimtelijke ordening en volkshuisvesting. Zijn uithaal is gericht aan het kabinet dat de problemen op de zieke woningmarkt uit de hand laat lopen. (PZC, 24 mei 2008)
Lees verder...

Huren vrijgeven? Is het Centraal Planbureau gekaapt door de VVD?
Volgens SP-Kamerlid Paulus Jansen is het Centraal Planbureau (CPB) volledig de weg kwijt. Het CPB presenteerde gisteren een advies waarin zij adviseert om de huurprijzen volledig vrij te geven. Jansen: "Het CPB promoot een nog grotere tweedeling op de woningmarkt. Het lijkt wel of de oud-directeur Gerrit Zalm weer terug is op zijn post."
(www.sp.nl, 23 mei 2008).
Lees verder...

CPB: Economische effecten van regulering en subsidiëring van de huurwoningmarkt
Regulering en subsidiëring van de Nederlandse huurwoningmarkt verlagen de huren met gemiddeld 50%. Hiermee is jaarlijks een bedrag van 14½ mld euro gemoeid, evenveel als met de fiscale subsidiëring van koopwoningen. Slechts 6¾ mld euro hiervan komt terecht bij huurders met lage inkomens voor wie het bedoeld is. Meer dan de helft - 7¾ mld euro - komt terecht bij huurders met midden- of hoge inkomens. Dat is een belangrijke oorzaak van de grote problemen waarmee de woningmarkt momenteel kampt, …
(www.cpb.nl, 22 mei 2008)

‘CDA moet hypotheekrente bespreken’
Het CDA moet de discussie over de hypotheekrenteaftrek aangaan. Angst voor electorale schade weerhoudt de partij ervan naar oplossingen te zoeken voor het ‘enorme maatschappelijk probleem van de compleet vastgelopen woningmarkt’. Dat zei Willem van Leeuwen, voorzitter van de koepel van woningcorporaties Aedes en CDA-lid, dinsdagavond op een CDA-bijeenkomst in Amersfoort.
(De Volkskrant, 14 mei 2008)
Lees verder ...

De woningmarkt gezond: dan maar zonder kabinet
Omdat het kabinet het weigert te doen, doet denktank Nirov het maar: maatregelen voorbereiden om de Nederlandse woningmarkt weer gezond te maken.
(Trouw, 15 mei 2008)
Lees verder ...x
Voer hieronder uw e-mailadres in en u krijgt uw gegevens toegestuurd.